IVF \ ICSI

ivf icsi

Çfare eshte IVF?

IVF është nje lloj teknike qe quhet ndryshe 'test-tube' . Ajo u zhvillua më shumë se 30 vjet më parë për trajtimin e grave qe kishin tubat Fallopiane te dëmtuar dhe kjo mbetet një arsye e rëndësishme për trajtimin sot.

Çfare eshte ICSI?

Mikromanipulimi është një metodë radikale e riprodhimit të ndihmuar. Është një nga procedurat më efektive, që ndihmon njerëzit të kapërcejnë çështjet e shterpësisë së meshkujve dhe ka ndihmuar gjithnjë e më shumë çifte që vuajnë nga shterpësia që nga 1992. ICSI (Injeksioni I Spermës Intracitoplasmike) është i dobishëm për të gjithë çiftet; megjithatë është e rëndësishme për ata ku fertilizimi mund të jetë i vështirë edhe kur përdoren procedurat e IVF.

Për shembull, çiftet që kanë të bëjnë me faktorët e shterpësisë mashkullore të tillë si numërimi i ulët i spermës, lëvizja e dobët apo cilësia e dobët e spermës, sperma e bllokuar ose në qoftë se spermës i mungon aftësia për të depërtuar membranen e vezës. Në Kyrenia IVF, procedura e ICSI (Injeksioni I Spermës Intracitoplasmike) kryhet si standart ne të gjitha trajtimeve tona te IVF, për të siguruar fertilizimin pa pagesë shtesë.

Si funksjonon IVF ?

Të gjitha trajtimet IVF fillojnë me një terapi hormonesh për të stimuluar zhvillimin e disa folikujve. Këto mblidhen si vezë, të cilat pastaj fertilizohen në një tub testimi (in vitro) për të krijuar disa embrione. Midis dy dhe pesë ditësh në një inkubator, një apo dy nga këto embrione transferohen përmes vaginës në mitër, ku ndodh implantimi dhe shtatzënia fillon. Megjithatë, ne IVF si në ngjizjen natyrale, jo çdo embrion implantohet të bëhet një shtatzëni, kjo eshte dhe arsyeja pse embrionet e tepërta i ngrijme - në mënyrë që një transferim pasues të mund të realizohet në qoftë se i pari dështon. Ngrirja tani është pjesë thelbësore e programit IVF të çdo klinike.

Testet mjeksore qe duhet te kryhen :

Testet hormonale te gruas:

 • FSH (follicle stimulating hormone)

 • TSH (thyroid stimulating hormone)

 • E2 (estradiol)

 • Prolactin

 • AMH (anti-mullerian hormone

 • Trans-vaginal scan (Ultrasound Scan) for ovarian & uterine assessment Ultrasound Scan:

Arsyeja e ekove eshte per te vertetuar reagimin ndaj mjekimeve.

Per me teper:

Kontrolli I trashësisë dhe paraqitjes endometriale

 • Kontrolli i mitrës (për t'u siguruar që nuk ka patologji mitre që mund të ndërhyjnë në trajtimin tonë).

 • Kontrolli i vezëve.

Testet e semundjeve infektive:

 • Anti-HIV – test for HIV/AIDS infection

 • Anti-HCV – test for Hepatitis C virus infection

 • Rubella IgG- IgM – test for German measles infection

 • CMV IgG – test for Cytomegalovirus infection

 • HbsAg – test for Hepatitis B virus infection

 • VDRL – test for Syphilis infection

 • Anti- Hbs

Testet e semundjeve infektive mund te realizohen ne Qipro, nese pacjenti deshiron.Kostoja e tyre eshte 200 euro per pacjent.Pacjenti duhet te dije qe testimi i pacjenteve qe rezultojne positiv mbi keto sumundje nuk kryhet ne kliniken tone.

Si fillon trajtimi:

Hapi 1

Të Lexohet gjithçka me kujdes dhe të gjitha pyetjet qe mund te kete pacjenti duhet t’ja dergoje koordinatorit te tij.Ju lutemi, mos hezitoni të bëni sa më shume pyetje dhe te kerkoni nje telefonate me kordinatorin apo mjekun tuaj.Ne besojmë se marrëdhënia mes doktorit & pacientit është shumë e rëndësishme, pasi ai do të kryejë trajtimin tuaj.

Hapi 2

Plotësoni formularin e aplikativit që ju dërgohet nga koordinatori juaj ose mund të planifikoni një telefonatë me koordinatorin tuaj dhe ajo do t'ju bëjë disa pyetje.

Hapi 3

Planifiko një datë skanimi pelvik me Gjinekologun tuaj. Gjithashtu, duhet të bëni te gjitha testet mjekësore të kërkuara.

Hapi 4

Dërgojini formularin e aplikimit dhe rezultatet e analizave mjekësore koordinatorit tuaj.

Hapi 5

Pasi ti keni dërguar rezultatet tuaja, brenda 24 orëve, koordinatori juaj do t'ju dërgojë një letër vlerësimi nga doktori. Kjo letër vlerësimi, do të ketë gjithçka të përfshirë, në lidhje me situatën tuaj, normat e suksesit, trajtimin më të mire te mundshem për ju, dhe këshillat.

Hapi 6

Pasi të jenë organizuar të gjitha, do t’ju dergohet protokolli i Trajtimit mjekësor dhe receta për të filluar trajtimin .

Koleksioni I Vezëve Dhe Spermës

Kordinatorja do t’ju informoje rreth dites dhe kohes te koleksionimit te vezeve. Gjatë mbledhjes së vezëve, ekipi ynë Në Kyrenia IVF do të përgatisë mostrën e spermës nga partneri juaj . Rekomandohet ( Abstinencë nga katapulimi për dy deri tre ditë perpara se të dorezohet mostra e spermes).

Fertilizimi

Sperma më e lëvizshme do te zgjidhet për fertilizim. Për të siguruar fertilizimin, ekipi ynë përdor procedurën e ICSI-së. Kjo teknikë përfshin inseminimin e spermës në çdo vezë me mikro-injeksion. Mjekët tanë do të diskutojnë gjithashtu me ju sasinë e vezëve që janë mbledhur dhe cilësinë e spermës. Pas 24 orësh, ju do të merrni një përditësim lidhur me procesin e fertilizimit dhe sasinë e embrioneve.

Transferimi I Embrionit

Embrionet transferohen në ditën e tretë ose në ditën e pestë të zhvillimit. Embriologu ynë do te mund te identifikoje embrionet dhe në disa raste do të rekomandojë zgjatjen e zhvillimit të embrionit në ditën pesë — të njohur si faza shpërthyese(Blastocyst). Transferimi i Blastocyst është i zakonshëm në ciklet e IVF pasi mund të rrisë shanset për sukses. Në ditën e transferimit, embriologu do të diskutojë me ju cilësinë dhe sasinë e embrioneve tuaj.Me pas mund të vendosni se sa embrione do te keni deshire që të transferohen. Embrionet transferohen në mitër përmes një kateteri te bute qe perdoret per transferimin e embrioneve. Kjo procedure pa dhimbje eshte e ngjashme me nje pap test dhe nuk ka nevoje per anestezi. Embrionet janë vendosur në një sasi të vogël lëngu brenda kateterit, e cila kalon nëpër cervix në kohën e një ekzaminimi spekul dhe kontrollit me ultratingull. Embrionet vendosen në një pozicion për të arritur pjesën e sipërme të mitrës. Kateteri hiqet dhe kontrollohet që të gjithë embrionët të transferohen. Fshikëza e urines duhet të jete e plotë për procedurën e transferimit. Nëse do te dëshironi, embrionet me cilësi të mirë që nuk transferohen mund të ngrihen në azot të lëngshëm, etiketohen me kujdes dhe ruhen në bankën embrio. Këto mund të përdoren në ciklet pasuese.

Rezultati

Prova më e saktë për shtatzaninë është testi i gjakut, beta HCG — 12 ditë pas transferimit të embrionit (dita 1 që eshte një ditë pas transferimit). HCG gjithashtu i njohur si 'hormon shtatzanie'. Trupi fillon të prodhojë HCG kur embrioni fillon t'i implantohet mitrës. Ju lutem, prisni deri në ditën e 12 per te vertetetuar shtatezanine. Injeksioni qe kryhet para mbledhjes së vezëve përmban HCG dhe nëse testoheni shumë shpejt, mund të jete per shkak të këtij injeksioni DHE jo HCG e prodhuar nga shtatzania. Injeksioni mund të qëndrojë në sistemin tuaj për 8-10 ditë, kështu që testimi i shpejt mund të japë një pergjigje pozitive të rreme. Beta HCG test do të raportojë nivelin e hormoneve HCG që është i pranishëm.

Në disa raste ku mund të jetë e vështirë të kryesh një test gjaku ,një test shtatzanie do të tregojë nëse ka apo jo HCG të dallueshme në urinë tuaj. Ju lutemi, prisni për të kryer një test ne shtëpi diten e 14 dhe mos harroni, momenti me I mire qe mund te kryeni testin ne shtepi, eshte ne mengjes pasi pergjenderimi me I larte I HCG eshte ne mengjes.

Nëse keni një rezultat pozitiv, është shumë e rëndësishme që të vazhdoni ilaçet siç këshillohet nga Doktori. Duhet ta përsërisni testin beta për 2 deri 3 here. Qëllimi është të kemi nivelin e HCG dyfish çdo 2 ditë. Nëse të tre betat tregojnë një shtatzëni të shëndetshme, atëherë një ultratingull vaginal do të planifikohet nga 6 deri në 8 javë të shtatzanisë.

Nëse rezultati është negativ, të gjitha ilaçet duhet të ndalohen menjëherë. Nëse rezultati është negativ dhe ju keni kryer një test urine në ditën 14, rekomandoni që të vazhdoni të merrni ilaçet siç këshillohet nga doktori për 2 ditë dhe përsëri te testoheni. Nëse rezultati është ende negativ, të GJITHA ilaçet duhet të ndalohen.